Veliki Četvrtak – Ljubeći druge, ljubljeni ste.

Ono što svi mi znamo ili bismo barem trebali znati je da je Veliki Četvrtak spomendan na Euharistijsku žrtvu, gozbu i svećenički red. To je dan kada je Gospodin dao i novu zapovijed: “Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio.” (Iv 13, 34). Sve se zbilo na Posljednjoj večeri.

Trebamo se ponekad zapitati ljubimo li i pazimo li mi jedni druge kao što On nas ljubi i pazi. Shvaćamo li da ako radimo nešto dobro da će nam se trostruko vratiti. Ako opet napravimo nešto dobro urod će biti šesterostruk. Ako nekoga pazimo i ljubimo neće se uvijek vratiti istom mjerom, ali to ispunjenje koje će biti u nama je nekada i više nego dovoljno. Zato kada vršimo ovu zapovijed Gospodin nam poručuje: Ljubeći druge, ljubljeni ste.

Isus je u dvorani Posljednje večere rekao da će ga netko izdati, ali teško čovjeku koji ga izda, bolje da se nije ni rodio (Mt 26, 24). Tu je već Gospodin znao što će se i kako zbiti. To nam pokazuje da je Isus pravi Bog koji sve drži u svojim rukama. Koliko smo puta mi izdali Isusa, okrenuli se nekim svojim bogovima te zaboravili na Njega.  Nakon  što je Juda napustio prostoriju Isus je krenuo prati noge učenicima. U početku su se svi protivili. Petar je sam rekao “Zar ti da meni pereš noge?” (Iv 13, 6b). No na te riječi Učitelj ostaje miran i samo odgovara: “Što ja činim, ti sada ne znaš.” (Iv 13, 7). Koliko često se mi tako protivimo i pravdamo jer ne razumijemo zašto se nešto događa u našim životima. Krist je otišao moliti s Petrom i dva sina Zebedejeva. Zamolio ih je da bdiju s njim, no oni pozaspaše. Koliko smo puta mi tako zaspali u molitvi ili uopće nismo niti počeli moliti?

U ovim svetim i teškim danima stanimo pred Gospodina raskajana srca i zamolimo Ga da ne zaspimo u molitvi, da ga ne izdamo i zatajimo, da budemo strpljivi s Njime, s bližnjima i sa sobom. Dopustimo Isusu da nam opere noge kao što je učenicima učinio, a onda slijedeći njegov primjer potpunog služenja i mi činimo isto. Kao što nam i naš sveti Franjo poručuje: “Primamo tek kada dajemo.”

Gospodine, daj da te više ljubimo jer iz ljubavi prema Tebi izlazi ljubav prema braći ljudima!Dorian Nagy, Frama Virovitica

Broj pregleda: 387

Objavljeno: 9 April 2020

Povratak na Početnu