Rođenje koje mijenja povijest

Prvi trenutak susreta Boga s čovjekom jest Isusovo rođenje koje Franjo slavi osobitom radošću i pobožnošću. Slavljenje Božića u Greču govori nam o tome kako Franjo želi sebi i velikom mnoštvu nazočnih uprisutniti Božju poniznost. Franjo želi vidjeti to vlastitim očima i rukama opipati kako je Bog ljudski malen, slabašan i ponizan.

 

Za Franju je Božić, kad je Sin Božji postao čovjekom, «svetkovina nad svetkovinama« jer je Isus postavši malenim djetetom bio priljubljen uz ljudske grudi. Bogatstvo veličine i smisla svetkovanja Božjega rođenja kao malenog djeteta Franju je dovodilo do ushita. Stoga je 1203. godine upriličio prve u svijetu «žive jaslice«. Kako je i sam Franjo znao da je važnost tog događaja bila neprocjenjiva, gledajući na vrijeme Isusova rođenja znamo kako su tada životni uvjeti bili teški. I upravo u tome se na još jedan način vidi Kristova veličina. Mogao je biti stvoren i utjelovljen u djeliću sekunde, no Bog za njega odabire životni put običnoga čovjeka, koji je rođen u skromnoj i svetoj obitelji.

 

Obitelj je jedna od najdragocjenijih i nezaobilaznih stvarnosti ljudskoga života koju ni sam Sin Božji nije htio izbjeći, nego je svjesno i rado ušao u zajedništvo ljudske obitelji. Bog je oblikovao ovu obitelj dajući joj svoga Sina kao životno središte, no isto tako prema toj obiteljskoj stvarnosti i Marija i Josip imali su svoju odgovornost, a ta ljudska odgovornost trebala je biti sukladna primljenom Božjem daru, daru Sina Božjega.

 

Danas nam je model za naše obitelj upravo Sveta obitelj koja skrbi tako da najprije do kraja vjerno vrši volju Božju. Svetost naših obitelji je neprocjenjiv biser koji smo pozvani čuvati kao najveću dragocjenost bez ikakvih iznimki, pa neka nam stoga to bude dodatni poticaj da prihvatimo dar svetosti koji je po Isusu sišao u naše obitelji, oblikujući vlastite obitelji prema mjeri Sina Božjega koji predstavlja naše središte i prema mjeri dara koji nam je On darovao, dok nas ne privede u vječno nebesko zajedništvo zaokupljeno ljubavlju Njegove prisutnosti.Anamarija Gerenčir, Frama Virovitica

Broj pregleda: 292

Objavljeno: 9 December 2018

Povratak na Početnu