Ljubav za druge

„Ljubav nije ljubljena“ jedna je od poznatijih misli svetoga Franje.


Čini nam se kako ta misao i danas pogađa 'u sridu'. Ljubav nije ljubljena u mnogima ljudima danas. Ponajprije u onima koji su na rubu društva. Ljubav nije ljubljena u pobačenoj djeci i bolesnima kojih se jeftino rješavamo ugađajući svojoj sebičnosti. Ljubav nije ljubljena jer izbjegavamo govor o patnji i umiranju, a činimo bitnim samo užitak i materijalno.

 

Isus je i danas među nama kao raspeti u tolikim situacijama nemoći, bijede, nepravde i boli. „Što učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25, 40). Ako slijedimo ovu Isusovu uputa onda će ljubav biti djelatna. Kada prigrlimo i ono što nam je teško, mrsko, odbojno. Franji se to dogodilo u zagrljaju s gubavcem. Tada je u dubini duše osjetio slatkoću, radost i ispunjenost.

 

Ljubav otkrivamo kada prekoračimo vlastite granice, kada se usuđujemo biti drugačiji. Framaš je onaj koji je drugačiji. Osobito u vremenu iskrivljenih vrijednosti i trivijalnih vijesti. Kao mlad čovjek framaš otkriva ljubav u zajednici, zajednici jednostavnog imena – Frama. Tu je ono gnijezdo u koje možemo sletiti i osjetiti zajedništvo, toplinu i sigurnost. Osjećaje koji svijetu postaju sve više strani. „Gospodin mi dade braću“ još je jedna Franjina misao. Nju i mi izričemo, svjesni da nismo sami na putu kroz život. Braća i sestre su radost. Dobro, nekada su nam možda i kritika, ali bez toga čovjek ne bi rastao. Zato ljubav otkrivamo uz pomoć drugih.

Ljubav je poput života. Darovani život za prijatelje je najljepši. Kaže to i Isus. Tako i ljubav. Ona ne može živjeti za sebe. Samo za druge. Samo s drugima.fra Serđo Ćavar, Frama Dubrava

Broj pregleda: 1536

Objavljeno: 28 March 2018

Povratak na Početnu