I. Međupodručni Kapitul ZOP i Obećanja Frame Virovitica

U Virovitici je od 18. listopada do 20. listopada 2019. godine održan 1. Međupodručni duhovni kapitul Osiječkog i Zagrebačkog područnog bratstva Frame, tzv. ZOP kapitul, pod geslom „Nego sve im biješe zajedničko!“ Dj 4, 32 u kojemu je sudjelovalo oko 230 framaša iz oba područja. Sve je započelo okupljanjem u Virovitičkoj palači nakon čega je uslijedio RPG, Sveta Misa i večernji program.

U subotu ujutro nam je predavanje držala s. Mirjam te nam je progovorila o bogatstvu, individualnosti i slobodi koje su zastupljene u današnjem svijetu. Zatim smo imali Rad po grupama i ručak. Tijekom slobodnog vremena nekolicina framaša odsvirala je himnu Frame na virovitičkom glazbenom mostu. Popodnevno pokorničko bogoslužje služio je fra Filip Pušić, OFMConv. Na zanimljiv način, s posudom i kamenjem, nam je prikazao kako nas grijesi pritišću te od težine se lomimo i time nas potaknuo na sakrament ispovijedi. Nakon slavljenja Euharistije i večere uslijedio je večernji program. Kazalište Virovitica posjetili su Matej Sunara i Marin Periš, jedni od glavnih lica Božanstvene komedije. Druženje, pjesma i ples nastavili su se do poslije ponoći te su framaši raspjevana srca otišli na počinak.

U nedjelju, 20.listopada, u sklopu svečane Svete Mise u 10:30 koja je ujedino bila i završna Euharistija održana su obećanja Frame Virovitica. Slavlje su predvodili fra Vedran Kos, mjesni duhovni asistent Frame Virovitica i fra Filip Đurđević, nacionalni i područni duhovni asistent Frame, a tu su bili i fra Miljenko Vrabec, OFMCap., fra Filip Pušić, OFMConv., također nacionalni duhovni asistenti Frame. Prisutni su bili i đakoni fra David Sedlar iz Bjelovara, fra Ivica Janjić iz Našica te bogoslovi fra Mislav Lukačević i virovitičanin fra Ivan Bogati. Propovijed držao je fra Filip Đurđević koji je svoje prve franjevačke korake napravio u virovitičkoj Frami. Pred župnom zajednicom i braćom i sestrama s oba područja devetero virovitičkih framaša obnovilo je svoje krsne zavjete te dalo ili obnovilo obećanja življenja Evanđelja u Bratstvu Franjevačke mladeži.

Prije završnog blagoslova područni predsjednici Paula Stier i Petar Škrobo uručili su Ivici Kirinu, gradonačelniku Virovitice, i Marijani Novak Stanić, ravnateljici Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, znak zahvale za omogućen boravak kroz ta tri dana, a nacionalna predsjednica Frame, Ana Matić, našem mjesnom bratstvu uručila je sliku sa otisnutim prstima framaša koji su prisutvovali kapitulu u obliku crkve sv. Roka i dvorca Pejačević – simbola Virovitice. Po završetku Euharistijskog slavlja framaši su se okupili na mostu ispred Dvorca Pejačević i otpjevali i otplesali himnu Frame „Pođimo zajedno“. Budući da svako područje ima svoju verziju plesa, u dva reda su se složili tako da je svako područje plesalo svoj ples, a pjevalo istu pjesmu. Uslijedio je ručak i polazak kućama.

Kao što je fra Filip Đurđević tijekom duhovnog kapitula nekoliko puta rekao: „Virovitica je mjesto gdje se susreću i ljube kaj i što.“, a virovitički dvorac okružen je mostovima te vjerujemo kako smo i mi sagradili još jedan most između područnih bratstava. Ovakav međupodručni susret bio je predivna prilika za upoznati braću i sestre iz susjednog područja. Iako se razlikujemo u mnogo toga ipak nas povezuje Krist i serafski otac Franjo.

 Dorotea Kožnjak, Frama virovitica

Broj pregleda: 29144

Objavljeno: 29.10.2019.

Povratak na Početnu