Zanimljiva trojica

Tri kralja bili su pripadnici drugih politeističkih religija. Mudraci tj. astrolozi s istoka koji su proučavajući zvijezde naišli na Židovske spise. Kao i Židovi išćekivali su Mesiju. Budući da su bili stručnjaci za nebo svatko od njih primjetivši novu zvijezdu krenuo je na put. Zanimljivo je to što nisu išli zajedno, već su se na putu susreli.

Evanđelje nam govori kako se cijeli Jeruzalem uznemirio njihovim dolaskom, ali nitko nije krenuo za njima pronaći dugoišćekivanog Mesiju. To je bila samo tradicija. Često i svatko od nas želi biti samo pasivni sudionik Katoličke Crkve ili činiti nešto iz puke tradicije bez dubinskog značenja. Želimo promatrati, a ne činiti i djelovati. Čin poklanjanja mudraca malenom Isusu je simbol kako su se stare istočnjačke religije došle pokloniti Božjemu Sinu - Spasitelju svijeta. Bog Otac je po svome svijetu objavio spasenje svima. Svim na zemlji mir, veselje. Tri kralja bili su prvi koji su prihvatili Krista i obratili se. To što se nisu vratili Herodu pokazuje kako su odabrali drugi put. Bolji put.

U današnjem svijetu izloženi smo raznim informacijama putem medija i društvenih mreža. U tom vrtlogu teško je razlučiti bitno od nebitnog. Gašpar, Melkior i Baltazar nam svakako mogu biti primjer kako uvijek trebamo biti kritični prema svemu što čujemo, pogotovo onoga što se tiče Katoličke Crkve i naše vjere. Ne dopustimo da nam razne glasine i neistine utišaju radost Božića.Dorotea Kožnjak, Frama Virovitica

Broj pregleda: 481

Objavljeno: 11 December 2018

Povratak na Početnu